Warmtepomp
Warmtepompen in de Europese Unie

Warmtepompen in de Europese Unie

22 december 2022

Eind 2021 waren er in Europa bijna 17 miljoen warmtepompen geïnstalleerd. REPowerEU voorziet een verdubbeling van het implementatietempo om in de komende vijf jaar nog eens 10 miljoen gebouwen met waterzijdige warmtepompen te voorzien en 30 miljoen tegen 2030.

Met de gemiddelde jaarlijkse omzetgroei in Europa tussen 2019 en 2021 zou die doelstelling haalbaar zijn. Er zijn echter een aantal belemmeringen die het groeitempo kunnen vertragen, zoals de beschikbaarheid van installateurs, de sterke schommelingen van de metaalprijzen en het aanbod van halfgeleiders.

De warmtepompsector in de EU is goed gepositioneerd om te profiteren van de toenemende inzet en van markttrends zoals de vermindering van de milieueffecten door regelgeving inzake ecologisch ontwerp en F-gassen. 

Voor een snelle implementatie is meer productie van warmtepompen en onderdelen in de EU nodig. Er worden al forse investeringen gedaan, in totaal zeker 3,3 miljard euro tot 2025. Ook de omzet- en werkgelegenheidstrends zijn positief, met 318.800 directe en indirecte banen in 2020.

Meer lezen: volledig rapport

Alle platformen van ODE