Vital Energi zal instaan voor de installatie van het systeem van het vernieuwingsproject van Queen Quay in Clydebank van 250 miljoen £.
Het energieproject van 15 miljoen pond zal warmte leveren aan huizen, bedrijven en sommige openbare gebouwen in het gebied.
Het energieproject voorziet in eerste instantie in de installatie van twee warmtepompen van 2,5 MW die warmte uit de rivier Clyde halen en deze gebruiken voor de verwarming en warm water in de omgeving. De warmte dat wordt opgewekt in het energiecentrum, wordt opgepompt via stadsverwarmingsleidingen van 2,5 km die lokale woningen, bedrijven en openbare gebouwen met elkaar verbinden.
Manager Operations van Vitale Energi, Scott Lutton zei: "Dit is een zeer spannend moment in de geschiedenis van de Schotse energie-infrastructuur. Terwijl er in het verleden kleine warmtepompen op basis van oppervlaktewater zijn geweest, is dit veruit de grootste tot nu toe. De warmtepompen op basis van oppervlaktewater zijn een koolstofarme technologie die efficiënter zal worden in het verminderen van emissies aangezien het net koolstofvrij wordt en wij hopen dat, wanneer de warmtepompen operationeel zullen zijn, het een inspiratie zal zijn voor andere lokale overheden die hun koolstofemissies willen verminderen".
"Zodra voltooid, zal het netwerk warmte en warm water leveren aan bestaande gebouwen met inbegrip van het Clydebank Leisure Centre en de Council office campus alsook aan nieuwe huizen," zegt de afgevaardigde van infrastructuur, herstel en economische ontwikkeling van de raad van West Dumbartonshire Iain McLaren. Hij voegde eraan toe dat de Raad tot doel heeft om het netwerk uit te breiden naar gebieden van Clydebank en Dalmuir en brandstofarmoede wil bestrijden door betaalbare warmte aan lokale inwoners aan te bieden. "De Raad van West-Dunbartonshire neemt het voortouw met dit project en onze inwoners, bedrijven en milieu zullen er de vruchten van plukken," zei hij.
David Pearson, directeur van Star Renewables Energy - die de warmtepompen produceert - voegde hieraan toe: "Als lokaal bedrijf zijn we er bijzonder trots op dat het eerste grote warmtepompproject op basis van oppervlaktewater van Schotland niet alleen in Glasgow wordt geïnstalleerd maar ook in Glasgow wordt geproduceerd. Dit project onderstreept eens te meer dat Schotland een voortrekkersrol speelt in het opnemen van hernieuwbare energietechnologieën en het terugdringen van de CO2-uitstoot".
De Raad van West Dunbartonshire zal 60% van de kosten van het systeem voor zijn rekening nemen, waarbij de Schotse overheid 6 miljoen pond financiert via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.
Bron: www.theconstructionindex.co.uk