Warmtepomp
DE WARMTEPOMP: VALKUILEN & ALTERNATIEVEN’

DE WARMTEPOMP: VALKUILEN & ALTERNATIEVEN’

29 maart 2019

In de reeks ‘Wegen naar een duurzame energietoekomst’ is het 3de boekje ‘DE WARMTEPOMP: VALKUILEN & ALTERNATIEVEN’ van de drukpersen gerold.

De warmtepomp is aan een charmeoffensief bezig. Moeten we ons nu massaal bekeren tot deze technologie? Dit onderwerp moet met de nodige omzichtigheid benaderd worden want de overgrote meerderheid van de woningen zijn helemaal niet geschikt om deze technologie te integreren. ‘Geen toekomst zonder warmtepompen?’ Misschien, maar het is echter nog wachten op een soliede invulling van de vele randvoorwaarden.

Het minste wat je kan zeggen is dat de materie leeft op de diverse discussiefora, websites, nieuwsberichten, blogs, etc. Als voorbereiding hebben Willy Lievens en Hilde Decoene met bijzondere interesse kennis genomen van de vele (half)waarheden en de aardig opgeklopte warmtepompverhalen. Ze plaatsen de warmtepomp in een bredere energiecontext en gaan op zoek naar de valkuilen en alternatieven. Tijd om te landen in de echte warmtepomp wereld.

Het boekje ‘De warmtepomp: valkuilen & alternatieven’ heeft Willy Lievens van De Zonne-Arc samen met Hilde Decoene met grote goesting geschreven. Kelvin & Pascal in de ronde van Carnot, een tekenverhaal over de warmtepomp, mag de spits afbijten. Ook de vloed aan letterwoorden zoals COP, SPF, SCOP, PEF... passeren de revue. Ze confronteren de lezer met de valkuilen en alternatieven, gekaderd in het huidig turbulent energieklimaat. Van oude vliegtuigmotoren, nooddieselgeneratoren, stroomboten, gedateerde nucleaire centrales en afschakelplannen… of het weinig opbeurende relaas van de winter 2018-2019. Kunnen beschikken over betaalbare elektriciteit en een stabiel, modern uitgebouwd elektriciteitsnet, is wellicht nog ‘wishful thinking’. Zijn batterijen als opslagsystemen dan geen valabel alternatief of misschien toch beter maar opteren voor een ‘Power2Gas-proces’? Wat leren we van off-grid woningen, passiefhuizen en tiny houses? Dat en nog veel meer lees je in deze publicatie.

Het boekje ‘DE WARMTEPOMP: VALKUILEN & ALTERNATIEVEN’ telt 84 blz., weegt 225 gram en kost 9,50 € verzend (BE: 3€50 en NL: 9€00).

Meer info

Alle platformen van ODE