Warmtepomp
Rapport: slimme thermostaten, elektrische verwarming zijn sleutel  voor het bereiken van de klimaatdoelstellingen

Rapport: slimme thermostaten, elektrische verwarming zijn sleutel voor het bereiken van de klimaatdoelstellingen

31 augustus 2018

Volgens een recent rapport zal Chicago moeten overschakelen naar slimme thermostaten en elektrische verwarming om de doelstellingen voor CO2-vermindering op lange termijn te behalen.

De studie van het Rocky Mountain Institute geeft aan dat efficiëntie en elektrificatie een grotere rol zullen moeten spelen in de stad om zijn klimaatdoelstellingen te kunnen bereiken. Dat omvat het maken van de omschakeling van aardgas naar elektrische warmte.

"De verbranding van aardgas, propaan en olie in onze huizen en bedrijven maakt een groot deel uit van onze CO2-uitstoot," zegt Mike Henchen, co-auteur van de studie. "Het is vergelijkbaar met personenwagens."

Een koolstofvrije elektriciteitsnet zou de totale uitstoot in de VS met 30 procent verminderen, stelt Henchen. Maar koppel die propere stroom met een enorme elektrificatie van gebouwen, industrie en openbaar vervoer en de VS zouden een vermindering van uitstoot van 70 procent kunnen halen.

Chicago bevindt zich momenteel bijna op de helft van de emissiedoelstellingen die door stadsleiders werden bepaald toen zij zich bij het Klimaatakkoord van Parijs hebben aangemeld. Henchen's advies voor steden als Chicago die ambitieuze emissiedoelen nastreven, is om snel elektrificeren, ook al worden de meeste gebouwen van aardgas voorzien.

De overgang van gasinstallaties naar elektrische warmtepompen zal samen met andere veranderingen moeten plaatsvinden. De stroom van de regio Chicago is nog steeds afhankelijk van elektriciteitscentrales die kolen verbranden, en als dat niet verandert, kan elektrificatie de uitstoot zelfs doen toenemen.

Onderzoekers keken naar de gegevens van 2016 van het net voor het gebied rond Chicago en ontdekten dat warmtepompsystemen momenteel 50 procent meer uitstoot produceren dan gasinstallaties voor nieuwe en gerenoveerde huizen, maar dat is aan het veranderen, aangezien kolencentrales sluiten in de regio door het goedkope aardgas en de dalende kosten van hernieuwbare energiebronnen.

In april keurde de Illinois Commerce Commission een traject goed voor de staat Chicago om tegen 2025 een aandeel te hebben van 25 procent uit hernieuwbare energiebronnen.

"Onze verwachting is dat het net momenteel eigenlijk vrij snel verandert, dus dat de vooruitzichten op lange termijn voordelig zijn met een schoner netwerk en voor elektrificatie, maar met de mix zijn we nog niet zo ver", zei Henchen.

Het Rocky Mountain Institute bekeek de economische en koolstofimpact van huizen en bedrijven en de installatie die werken op basis van elektriciteit en de installatie van elektrische warmtepompen en boilers in vier steden: Oakland, Californië, Houston, Texas, Providence, Rhode Island en Chicago.

Henchen's team ontdekte dat de kosten van een warmtepomp dalen terwijl waarde van flexibele programma's voor vraagflexibiliteit toeneemt. Hij wil dat mensen denken aan elektrificerende gebouwen en overstappen naar hernieuwbare bronnen op dezelfde manier als ze denken over het vervangen van gasauto's door elektrische auto's: een stap in de richting van het verminderen van hun ecologische voetafdruk.

Henchen zegt dat zelfs als consumenten niet klaar zijn om gasinstallaties te vervangen, ze veel kunnen halen uit de slimme thermostaten om hun energie thuis te regelen. "De thermostaten kunnen zien wanneer je niet in huis bent en minder energie gebruiken - dat is een onmiddellijk voordeel," zei hij.

Vorige maand kondigde Ameren Illinois, één van de twee grootste nutsbedrijven van de staat, een plan aan om 300.000 slimme thermostaten te installeren in woningen en bedrijven van klanten - dat is meer dan een derde van zijn klanten.

Het doel is om klanten te helpen hun energieverbruik te beheren en hen meer controle te geven over hun maandelijkse factuur, maar een grootschalige inzet van slimme thermostaten kan nutsbedrijven ook helpen om energiepieken te beheersen. Henchen zegt dat hij dit soort programma's kan zien evolueren die nog meer waarde bieden in de toekomst met wijdverbreide elektrificatie van de verwarming.

Agnes Mrozowski, adviseur voor energie-efficiëntie bij Ameren, zei dat slimme thermostaten beter en betaalbaarder worden. Aangezien de nieuwe technologie door meer klanten wordt overgenomen, zullen hun rekeningen en uitstoot dalen.

"De micronetten, slimme netten, slimme technologie - het komt allemaal samen," zei ze.

De aanvragen naar thermostaten zijn momenteel geopend en de installatie ervan zullen de komende 10 jaar plaatsvinden.

Bron: https://energynews.us

Alle platformen van ODE