Warmtepomp
Warmtepompen verhogen de energie-efficiëntie van een Zwitserse spaanplaatfabriek in Krono.

Warmtepompen verhogen de energie-efficiëntie van een Zwitserse spaanplaatfabriek in Krono.

20 december 2019

Warm water en energie-equivalent van 10 MW geproduceerd door middel van warmtepomptechnologie.

Het Zwitserse bedrijf Swiss Krono, gevestigd in het noordoosten van Duitsland, produceert spaanplaten, voornamelijk op basis van hout uit de omgeving. Dit productieproces verbruikt veel elektrische en thermische energie door een aantal energie-intensieve productiestappen. (> 200 GWh elektrisch en > 1300 GWh thermisch). Deze processen omvatten met name het snijden van boomstammen, het drogen van houtsnippers en het verdichten tot spaanplaat.

Om het energieverbruik van de spaanplaatproducten te minimaliseren, heeft Swiss Krono een groot aantal energiebesparende maatregelen genomen. Eén van de belangrijkste maatregelen is één van de twee GEA Grasso-warmtepompen om warm water met een energie-equivalent van 10 MW en een temperatuur van 80 °C te leveren. Samen met de 2 MW afvalwarmte van een WKK wordt het totaal van 12 MW voor warm water gebruikt om de volledige hoeveelheid houtsnippers voor te bereiden. Het energierendement van de warmtepompoplossing wordt hier duidelijker als we de energiebron voor de warmtepompen in rekening nemen. Een eigen biomassacentrale van de onderneming levert een elektrisch vermogen van 20 MW. De uitlaatgassen van de centrale worden gecondenseerd door twee luchtgekoelde condensors.

Deze energiebron werd vroeger niet gebruikt. Nu wordt het condensaat (bij 39 °C) echter gebruikt als energiebron voor de twee warmtepompen. Als onderdeel van een gesloten waterkringloop in de biomassacentrale installeerde Swiss Krono twee warmtewisselaars om het watercircuit van de centrale te scheiden van het watercircuit van de warmtepomp en om de warmte naar de bronzijde van de warmtepomp over te dragen. Onder de huidige omstandigheden bedraagt de COP van de warmtepompen 4,5. Het voordrogen verlaagt het vochtgehalte van de houtsnippers en bespaart energie die gebruikt wordt voor de laatste droging in twee roterende drogers. Op basis van 6.500 bedrijfsuren van elk van de twee warmtepompen in 2016 werd een reductie met een energie equivalent van ongeveer 32 GWh en een reductie met een CO2-equivalent van 6700 ton bereikt.

Bron: www.ehpa.org

Alle platformen van ODE