Warmtepomp

Hoe werkt het?

Wat doet een warmtepomp?

Een warmtepomp benut warmte uit de natuur voor verwarming van onze woning en voor de bereiding van sanitair warm water.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt warmte aan een warmtebron (water, grond, lucht) op een bepaalde temperatuur en geeft die warmte op een hogere temperatuur af aan het verwarmingssysteem (woningverwarming, sanitair warm water). De warmtepomp pompt dus warmte van een laag naar een hoog termperatuursniveau. Hiervoor gebruikt ze elektrische energie.

Wordt een warmtepomp al veel toegepast?

De warmtepomp kent een groei in Vlaanderen zowel in nieuwbouw- als in de renovatiemarkt. Het blijft de technologie bij uitstek om aan de strenger wordende EPB-eisen te voldoen.

Denkt u eraan om te investeren in een warmtepomp, dan kan u steeds terecht bij een RESCert gecertifieerde installateur voor advies op maat. Het RESCert certificaat is een officieel kwaliteitslabel dat een installateur slechts verkrijgt na het volgen van een cursus en afleggen van een examen.

Op deze website kan u de lijst met gecertifieerde installateurs raadplegen

Argumenten om een warmtepomp te plaatsen

De warmtepomp komt alsmaar vaker in de media als milieu- en klimaatvriendelijke manier om je woning te verwarmen en te koelen. In dit artikel zetten we graag alle argumenten om te investeren in een warmtepomp op een rij. Installateurs kunnen door de juiste informatie de twijfels bij hun klanten wegnemen.

Wie is er in Vlaanderen betrokken bij de warmtepompen?

Het Warmtepomp Platform organiseert de sector van de warmtepompen. Bedrijven en organisaties uit de sector overleggen en werken aan een markt voor kwalitatieve warmtepompen.

Alle platformen van ODE