Warmtepomp
Terugblik op de veertiende editie van WPP warmtepompsymposium

Terugblik op de veertiende editie van WPP warmtepompsymposium

05 november 2021

Dit jaar was het WPP warmtepompsymposium aan zijn 14e editie toe. Na een online versie in 2020 was het een blij live weerzien op de site van Van Marcke op 20 oktober. Onder de titel: “Wat kan de warmtepomp niet?” wouden we alle mogelijkheden van de warmtepomp extra in de verf zetten: verwarmen, koelen, dynamisch reageren op prijswijzigingen, slim energieverbruik sturen, etc.

Platformvoorzitters, Luc Desmet (Daikin) en Wim Boydens (Boydens Engineering), voorzagen het event van een sprankelende openingspresentatie waarbij de marktcijfers voor warmtepompen in 2020 werden gepresenteerd en een slotwoord waarin werd benadrukt dat de sector klaar is voor de energietransitie.

PRESENTATIES EN DEBAT

Onze eerste drie sprekers, Peter Van Strydonck (Fluvius), Jurgen Van Ryckeghem (HoWest) en Ruben Baetens (3E) legden de focus op hoe de warmtepomp en de digitale meter een mooi huwelijk kunnen vormen, hoe sturing interessant kan zijn voor zowel het net als de energiefactuur van de eindklant en wat de link is met zonnepanelen na het terugdraaiende teller principe. Genoeg stof dus voor een levendig debat met vragen uit het publiek.

INNOVATIE IN DE VERF  

Voor de derde keer wilden we innovatie in de verf zetten. Ook dit jaar deden we daarom een oproep om innovatieve projecten in te sturen. Daarbij werden 3 pitches geselecteerd door onze academische jury om live te presenteren tijdens het symposium en door de deelnemers verkozen te worden tot “meest innovatie warmtepompproject”. De 3 live presentaties waren:

  • SolBioRev door Techlink
  • Galvacoat Steelcoat NV door Viessmann
  • HybridGeotabs door KULeuven, UGent, Boydens Engineer en Viessmann

 

Via live stemming werd het HybridGeotabs project verkozen tot meest innovatieve warmtepompproject.

Ook al vielen de inzendingen van Thermovault en Warmte aan de Stroom net buiten de scope, toch vonden we deze interessant genoeg om ook hen een platform te geven op ons symposium en de zaal te inspireren.
Alle pitches kan u hier nalezen of herbekijken:

 

We willen graag alle pitchers bedanken.

Daarnaast was er ruim tijd om na een covid-jaar opnieuw te netwerken tijdens een receptie voorzien door Van Marcke.

Tot slot willen we nogmaals alle sponsors bedanken die dit event mogelijk maakten:

Alle platformen van ODE