Warmtepomp
Duurzame warmte voor onze steden

Duurzame warmte voor onze steden

26 september 2024

Bijna alle stakeholders tekenden present op 18 september op het 17e warmtepompsymposium: van onderzoek tot regelgeving, ontwerpers tot installateurs, netbeheerders tot producenten, associaties tot overheidsadministraties. Ze kwamen vanuit alle insteken samen in het voorbeeldig gerenoveerde gebouw van Buildwise te Zaventem.

Niet alleen de warmtepompen kwamen aan bod. Ook de zoektocht naar (schaalbare) collectieve oplossingen en duurzame bronnen in stedelijke omgeving is pertinent, wat warmtepompen en thermische netten mooi in elkaar doet passen, beiden cruciaal in het duurzame-warmteverhaal. Systeemintegratie werd als sleutel benoemd om een en/en-verhaal van complementaire systemen haalbaar en betaalbaar te maken.

Vlaamse R&D en industrie hebben hiervoor toppers in hun gelederen en  brachten praktische innovatieve handvaten. De Vlaamse universiteiten presenteerden hun voorloperswerk.

Beleidsadviseurs van internationaal niveau gaven hun blik op Vlaanderen en België, met inzichten die nuttig zijn om ons terug op koers of wie weet zelfs in de kopgroep te brengen. Drie grote steden, Leuven, Gent en Antwerpen toonden alvast de goede weg met steeds concrete plannen en projecten.

Doorheen de presentaties werd het echter duidelijk dat om onze steden en gemeenten sneller te verduurzamen, onze regelgeving en ondersteuning hierop moet aangepast worden. Volgend takenpakket zien we voor onze (nieuwe) beleidsmakers:

  • ontwikkel faciliterende regelgevende kaders voor gezamenlijke of geclusterde initiatieven
  • steun gericht en doeltreffend de kansarmen in de transitie
  • durf een centrale regie opnemen (steden en gemeenten niet in een elk voor zich positie plaatsen)
  • voorzie middelen voor pilootprojecten van doelgerichte consortia, die zich verbinden tot open communicatie
  • steun het domein systeemintegratie en optimalisatie in onderzoek en praktijk beduidend meer
  • sta zelf ook in voor een goede communicatie van deze initiatieven 
  • werk het marktverstorende voordeel van fossiele versus duurzame energie weg

 

Het was een uiterst leerrijke en motiverende dag, om met meer open ogen verder aan de toekomst te werken, en ODE babbelt met plezier bij met wie niet aanwezig kon zijn!

Alle platformen van ODE