Op 17 oktober verscheen in de geschreven pers (DS) een artikel rond de milieu impact van een warmtepomp. Dit naar aanleiding van doctoraat dat aan de UGent werd verdedigd.
Het artikel riep heel wat sterke reacties op, ook bij ODE, en terecht. Waar ODE Vlaanderen in zijn reactie op wijst, is dat het gevaarlijk is, om op basis van onzekerheden conclusies te trekken die de warmtepompen onterecht in een negatief daglicht stellen. In de strijd tegen de klimaatverandering kunnen we ons niet permitteren dat er twijfel wordt gezaaid over het belang van de warmtepomp. Het creëren van dit soort twijfel zorgt ervoor dat de publieke opinie teruggrijpt naar vertrouwde technologieën waardoor de transitie naar schonere energie onnodig wordt vertraagd.
Het artikel leidde tot een nieuw artikel waarin niet enkel ODE, maar ook VEKA en andere energie experten reageerden en nuance bracht op dit artikel (Bram Caeys, hoofdadviseur bij Regulatory Assistance Project (RAP) en Ruben Baetens, manager van het Instituut voor Energie en Maatschappij aan de KU Leuven).
Wat leert ons dit nu als sector: De technologie rond warmtepompen is sterk geëvolueerd en blijft zich ontwikkelen en verbeteren. Fabrikanten, universiteiten en onderzoeksinstellingen, dienen op het pad van intensief samen werken verder te gaan om de meest recente data aan te leveren en onderzoek te perfectioneren. Op het vlak van levenscyclus analyses en onderzoek naar de milieu impact van bouwtechnologie moeten we blijven stappen zetten.
Ook in het weekend werd er in gazettenpraat van DS nog verder over geschreven, de afsluiter in dit laatste artikel die door de journalist werd aangehaald door een UGent-collega van de promotor van het doctoraat, is dat het resultaat van het onderzoek niet is dat we niet moeten investeren in warmtepompen – wel dat de impact van de productie verder moet worden gereduceerd.