Warmtepomp
ODE was panellid in de debatavond energietransitie

ODE was panellid in de debatavond energietransitie

27 februari 2020

Op donderdag 13 februari 2020 organiseerde Techlink Oost-Vlaanderen, op initiatief van de werkgroep HVAC S, een debatavond in de Arteveldehogeschool. Deze avond stond in het teken van de energietransitie die heel wat uitdagingen én opportuniteiten met zich meebrengt voor de installatiesector. Vertegenwoordigers van diverse ener­giebronnen deelden met de ruim 120 deelnemers hun visie op de toekomst en hoe zij de rol van de professionele installateur zien.

De inleiding van de debatavond werd verzorgd door Jan Lhoëst, commercieel directeur bij Techlink, waarbij hij enkele trends toelichtte, namelijk

  • installateur evolueert van onderaannemer naar spelbepaler
  • tendens naar het aanbieden van totaaloplossingen en daaraan gekoppelde services
  • meer samenwerking van installatiebedrijven om te komen tot systeemoplossingen
  • installatiebedrijf profileert zich steeds meer als adviseur van de energietransitie

 

Bram Claeys, algemeen directeur van ODE, nam deel aan de paneldiscussie met Steven Van Caekenberghe (Gas.be), Willem Voets (Mazout), Wim Vanlede (Hout), Anneleen Haers (VEA – Vlaams Energie Agentschap) en Prof. Michel De Paepe (verbonden aan de UGent en gespecialiseerd in waterstof). Filip Van den Abeele trad op als moderator.

Bram Claeys benadrukte het belang van groene warmte op vlak van primaire energiebesparing, CO2 besparing en de netto huidige waarde ten opzichte van fossiele verwarming.

De verschillende panelleden willen allemaal de kaart van duurzaamheid trekken en probeerden de aanwezigen te overtuigen van hun aandeel binnen de energie transitie. Niemand ontkent de klimaatuitdaging, alle neuzen stonden in dezelfde richting maar de manier waarop en de snelheid waarmee dit moet worden bereikt, was voer voor debat.

Over één ding bestond echter geen discussie, een prominente rol is weggelegd voor de installateur die de klant kan informeren en sensibiliseren over de mogelijke energiebronnen op weg naar een duurzame toekomst. Ook de jongeren moeten worden warmgemaakt voor een job in de installatiesector. Ook hiervan zal het succes van de energietransitie afhangen.

Alle platformen van ODE